През миналата седмица потребители от онлайн форума WallStreetBets с над 6

...
През миналата седмица потребители от онлайн форума WallStreetBets с над 6
Коментари Харесай

Пазарните манипулации не са новост, но досега го правеха само големите

През предходната седмица консуматори от онлайн форума WallStreetBets с над 6 млн. почитатели, докара до невиждано надуване на акцията на една неособено добре представяща се компания. Може би потребителите на форума са смятали това за инвестиция, може би те просто са били отегчени, а може би са целели да провокират загуби за обичайните финансови играчи от Уол Стрийт. Каквато и да е била задачата им, цената на въпросната компания - GameStop беше изкуствено нараснала от 40 на близо 400 $. В резултат огромни институционални вложители – като хедж фонда Melvin Capital – записаха загуби от милиарди долари поради залозите, които бяха сложили, че тази акция ще поевтинее, пише в.

Впоследствие платформите за търговия с акции вкараха ограничавания на броя акции, които могат да се купуват, а редица финансисти приканиха за нови регулации на пазара, които да не разрешават сходни внезапни придвижвания на цените.

Те обаче подценяват действителната логичност на това по какъв начин в действителност фондовият пазар работи и че в действителност манипулирането на цените на акциите е процедура, която се употребява доста стабилно и от дълго време от капиталовите фондове, и от самите листнати компании.

Хората евентуално си мислят, че главната функционалност на фондовия пазар е да обезпечава средства за напредък на фирмите. Данните сочат обаче друго. През последните 20 години на първоначални обществени предлагания са били привлечени вложения на обща стойност от 657 милиарда $. За съпоставяне обаче през същия този интервал най-големите 500 компании на американската борса са вложили 8,3 трлн. $, с цел да изплащат назад своите лични акции. С главната цел да покачат цената им.

Обратното изкупуване на акции от страна на компанията, която ги е емитирала, е форма на пазарна операция, която бе незаконна в Съединени американски щати до ръководството на Роналд Рейгън. Той я анулира с претекста, че лимитира свободата на пазарите. В резултат доста компании избират вместо да построяват нови заводи, просто да изкупят акциите си и по този начин да покачат пазарната си оценка.

Например през 2018 година фармацевтичната компания Merck влага 10 милиарда $ в развойна активност и създаването на нови медикаменти и цели 14 милиарда $ в и погашение на дивиденти към акционерите си.

А от 2020 година демонстрира, че една от най-големите вериги за търговия на дребно в Съединени американски щати Walmart може да усили с цели 50% заплащането на 1 млн. от своите най-нископлатени чиновници, в случай че употребява половината  от парите, които вместо това е дала за назад изкупуване на свои акции.

Спекулациите, а не продуктивното вложение, от дълго време са норма на фондовите пазари. Големите капиталови фондове от дълго време отделят огромна част от активността си за шорт позиции – т.е., да залагат че акцията на дадена компания ще се намали и по този начин да предизвикат други участници на пазарите да я разпродават. Миналата седмица обаче те бяха надиграни в собствената си игра от група вложители – фенове от интернет конгрес. Реакцията на фонд мениджърите бе да се оплакват, че някой неизвестен консуматор си разрешава да манипулира пазара, когато това би трябвало да е привилегия единствено на притежателите на луксозни пентхаузи.

Но когато имаш връзки, твоите недоволства биват чувани. Регулаторите на борсата оповестиха, че може да спрат търговията с дадени активи. Приложението за търговия на борсата Robinhood се засилва по-бързо и блокира транзакциите с акциите на GameStop и други компании. Discord, онлайн платформа, банна форума WallStreetBets от своите сървъри за „ език на омразата и разпространение на подвеждаща информация “.

Въпреки всичко не би трябвало да се възвеличават дейностите на частните вложители, които надуха цените на определени от тях компании. Това не е „ Френската гражданска война на финансите “, а скица, посредством която професионалните вложители бяха победени на своята лична игра. Тя по никакъв метод не трансформира характера на фондовата борса или не облекчава живота на хиляди души, които страдат от пазарните спекулации, а тъкмо противоположното – разкрива какъв брой нежна е актуалната финансова система.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР